Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

E-számok - tényleg félni kell tőlük?

2011.07.04

 

Az Európai Unióban engedélyezett adalékanyagokat 100-tól 1599-ig számozzák, használatuk a mai élelmiszeripari feltételek és vásárlói igények mellett gyakorlatilag elengedhetetlen. Számos tévhit és eltúlzott információ kering róluk, pedig több mint felük bizonyítottan ártalmatlan.
 
100-199 között jelölik a természetes és szintetikus színezékeket, 200-299 között a tartósítószereket, 300-399-ig következnek az antioxidánsok, 400-499-ig a sűrítőanyagok, stabilizátorok, 500-599-ig a savanyúságot szabályozó anyagok, 600-99 között találjuk az ízfokozókat, 900 és 999 közötti besorolást kapnak az egyéb adalékok, 1100-1599 közöttit pedig a kiegészítő anyagok.
 
Ezek nagy mennyiségben, vagy az arra érzékenyeknél okozatnak problémákat, de nagy részük veszélytelen, változás nélkül kiürül a szervezetből. A fenti adalékok többsége mennyiségi korlátozás mellett használható, ritkán találkozunk velük káros dózisban.
 
Néhány esetben időszakosan felparázslanak a viták az adalékok élettani hatásáról. Ilyenek például a mesterséges édesítők, az aszpartám, a szaharin és a ciklamát. Az édesítőkről számtalan, egymásnak ellentmondó tanulmány született már, a hivatalos verzió szerint káros, például rákkeltő hatásuk nem bizonyított. Ennek ellenére inkább részesítsük előnyben a természetes édesítőket, a mézet, nádcukrot, gyümölcscukrot, sztíviát.
 
Az adalékok engedélyezésének feltétele annak bizonyítása, hogy az adalék nem káros az egészségre. Ettől függetlenül engedélyezhetnek olyan anyagokat, amelyek már meglévő betegségek esetén további problémákat okoznak, ez elsősorban a fenilketonuriában, vesebetegségekben, vagy allergiában szenvedők számára lehet fontos. További aggodalomra adhat okot, hogy az adalékok egy része génmódosított eredetű, például a hatszázasok szinte mindegyike, de sokat találunk a négyszázas tartományban is (460-475).
 
Az adalékokat megkereshetjük itt http://www.e-szam.hu/, egyenkénti hatásaikról pedig itt lehet olvasni: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/elelmiszeradalekok-egeszsegugyi-kockazatai
 
(A cikk a Föld Napja Alapítvány Hétköznapi Kalauz című kiadványa alapján készült)
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Június / 2018 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS