Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Zöld erdőben (is) jártunk

2011.07.04

 

A legkörnyezetkímélőbb közlekedési eszköz a vonat, ám nem mindig éri meg. Viszonylag közeli, szomszédos országokba igen, de az árak nagyon széles skálán mozognak. A fapados repülőjáratokhoz hasonlóan minél hamarabb lefoglaljuk a jegyet, általában annál olcsóbb.
 
Minél különlegesebb, egzotikusabb tájra utazunk, annál jobban megéri a helyi kereskedők, termelők kínálta élelmiszereket vásárolni a globális áruházláncok termékei helyett. Elvégre azért utaztunk olyan sokat, hogy belekóstolhassunk egy számunkra ismeretlen kultúrába, ráadásul így a haszon is a helyieknél marad.
 
Trópusi, afrikai, ázsiai országokban azonban legyünk körültekintőek, különösen a csapvízzel és az utcán árusított ételekkel szemben, ha nem szeretnénk a nyaralást a szálláson, vagy rosszabb esetben a kórházban tölteni.
 
A tömegturizmus egyrészt kedvező, hiszen sok embernek nyújt megélhetést, akiknek érdekében áll a közelükben található természeti kincsek megőrzése, ám a felkapott helyek a tömegével érkező, felelőtlen emberek miatt hamar tönkremennek, elpusztulhatnak.
 
Ha tehetjük, kerüljük a high-tech turistaparadicsomokat, és keressük a kevésbé zsúfolt (ezért sokszor kényelmesebb) szálláshelyeket, bátrabbak, fiatalabbak a kempingeket. Egy 260 ágyas szállodában évente 6,5 m3 ételmaradék, 2,5 m3 fémhulladék és 484 m3 vegyes háztartási hulladék keletkezik, sokszor nagyobb halom, mint maga az épület.
 
A környéket bejárhatjuk gyalog, vagy kerékpáros túrák során is, így jóval többet látunk és tapasztalunk az „ismeretlenből”, mint ha autóznánk. Általánosnak mondható szabály, hogy minél messzebbre utazunk, annál több időt érdemes eltölteni az adott helyszínen és annak bejárható környékén.
További hasznos tanácsok a nyaralásokhoz, utazásokhoz: www.tudatosutazo.hu ; www.okoturizmus.lap.hu
 
(A cikk a Föld Napja Alapítvány Hétköznapi Kalauz című kiadványa alapján készült)

 

Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2018 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS