Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Jó tanácsok grillezéshez

2011.07.05

 

Tűzgyújtáskor lehetőleg ne szórjuk válogatás nélkül a különféle gyulladást elősegítő vegyszereket. Kerüljük a műanyagok égetését is. Ha faszenet használunk, lehetőleg válasszunk fenntartható módon kitermelt fából származót; keressük az FSC (Forest Stewardship Council) megjelölést.  
 
Grillezéskor a legnagyobb veszélyt a sütés során felszabaduló rákkeltő vegyületek, többek között a heterociklikus-aminok (HCA, az izomszövetekben található aminosavak) és a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH, szerves anyagok égetésekor keletkezik, például az autók kipufogó gázában is közel 30 PAH vegyület található) okozzák, de ezeket is lehet mérsékelni.
 
Az egészséges és finom grillételek alapja a tiszta sütőrács, az égő zsírban (főleg a tavalyi grillezéskor leragadt maradékban) rengeteg PAH és HCA keletkezik. Érdemes soványabb húsokat sütni, azokból kevesebb zsír olvad ki.
 
A lehető legalacsonyabb hőmérsékleten süssük ki a húsokat, és figyeljünk, nehogy odaégjen, ez nem csak az íze miatt fontos. A fűszeres lében pácolt húsok nemcsak finomabbak, de a káros vegyületek képződését is csökkentik.
 
(A cikk a Föld Napja Alapítvány Hétköznapi Kalauz című kiadványa alapján készült)
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Június / 2018 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS