Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Mérgek a gyerekszobában

2011.07.05

 

 
Lehetőleg olyan bútorokat, padlót keressünk, amelyeket nem kezeltek túlzott mértékben vegyi anyagokkal. Ne tegyünk kisbabák vagy óvodás gyerekek szobájába padlószőnyeget, mert sosem lehet teljesen kitakarítani, és elszaporodhatnak benne az allergiát, asztmát és egyéb légúti betegségeket okozó atkák, amelyek ellen a kicsik szervezete kevésbé tud védekezni.
 
A matracokat, párnákat gyakran szellőztessük, és általánosságban is többet takarítsunk a gyerekszobában. Hetente legalább egyszer porszívózzuk ki, többször mossuk fel, és az ágyneműt is sűrűbben cseréljük. Figyeljünk azonban arra, hogy ne essünk át a ló túloldalára: teljesen baktériummentes környezetben romlik a gyerekek ellenállóképessége.
 
A közhiedelemmel ellentétben a játékokkal elhalmozott gyerek nem lesz boldogabb, kiegyensúlyozottabb felnőtt. Persze nehéz ellenállni, ha a csemete éppen földhöz vágja magát a legújabb távirányítású autó előtt, de tartsuk szem előtt, hogy bizony kevés az olyan játék, ami hosszú időn át képes fenntartani az érdeklődést. A játékok többsége nehezen lebomló műanyag, az olcsóbb, ellenőrizhetetlen játékok anyagában pedig még a betiltott, rákkeltő ftalátvegyületek is előfordulhatnak.
 
Keressünk kreativitást fejlesztő fa vagy egyéb természetes eredetű anyagokból készül játékokat, vegyünk részt bababörzéken, csere-bere akciókon, és a gyerekek „kinőtt” játékait ajándékozzuk óvodáknak vagy a rászorulóknak. Lehet, hogy egy másik gyerek pont arra vágyik, amit a miénk már megunt.
 
(A cikk a Föld Napja Alapítvány Hétköznapi Kalauz című kiadványa alapján készült)
 
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Június / 2018 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS