Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Néhány egyszerű tipp a zöldebb konyháért

2011.07.05

Kezdjük az alapoknál, a tisztítószereknél. Ételeink közelében lehetőleg ne használjunk veszélyes vegyületeket tartalmazó tisztító és fertőtlenítő szereket, amit lehet, váltsunk ki környezetbarát, vagy biológiai úton lebomló szerekkel. Ehhez nem is kell a környezetbarát(nak hirdetett) termékeket megvenni, olyan egyszerű és régóta használatos szerek is megteszik, mint az ecet, a szódabikarbóna, citromlé, levendula vagy narancshéj.

Tartsuk szem előtt a négyes aranyszabályt: a hulladék mennyiségének csökkentése, újrahasználat, újratervezés (nem a navigációs rendszerekben hallható) és újrahasznosítás, ebben a sorrendben. Mielőtt valamit kidobnánk a szelektív hulladékgyűjtőbe, gondolkozzunk el, mire lehetne felhasználni. A régi edényekbe például növényeket ültethetünk. A nagyobb konyhai gépeket a helyi szabályozásnak megfelelően lehet elhelyezni a szemétlerakóban. Miután kiszolgálták az idejüket, helyettesítsük őket energiatakarékos modellekkel.
 
Talán bevásárláskor a legnehezebb szem előtt tartani az öko-szempontokat. Mindenkinek megvannak a kedvelt márkái, amelyek nem biztos, hogy környezetkímélő termékeket állítanak elő. Például a fagyilkos papírtörlőket váltsuk ki régi ruha- vagy rongydarabokkal, amelyeket rendszeresen kimosva sokáig használhatunk.
 
Élelmiszerek vásárláskor figyeljünk rá, hogy ne legyen túlcsomagolva. Zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg vegyünk piacokon, helyi termelőktől, ezek általában frissebbek és egészségesebbek, és a magunkkal vitt zacskóba, dobozba csomagolják. Fűszernövényeket kert nélküli lakásokban, cserépben is nevelhetünk, egyszerre dekoratív és hasznos.
A húsfogyasztás régóta vitatott téma, a nagyobb farmok és húsipari vállalatokat folyamatosan támadják az állatvédők, az állatokkal való kegyetlen bánásmód miatt. Ha nem tudunk lemondani a húsról, keressünk helyi illetőségű termelőket, hogy hormon- és vegyszermentes húshoz, tojáshoz jussunk. Organikus eredetű húskészítmények már több nagyáruházban is kaphatóak.
 
Ha nem bízunk a csapvízben, szereltessünk fel vízszűrő rendszert, de egy sima vízszűrős kancsó is megteszi. A műanyagpalackos ásványvizek, üdítők elhagyása a legfontosabb dolog, amit a bolygónkért tehetünk.
 
Forrás: thedailygreen.com  
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2018 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS