Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

A tiszta energia új hulláma

2011.07.05

 

A mellékhő hasznosítás folyamata már körülbelül az 1960-as évek óta ismert, és szerves Rankine-ciklusnak nevezik, angol rövidítéssel ORC. Az ORC könnyen beépíthető a már létező infrastruktúrákba. Egységei azt a hőt fogják be, amely egyébként az atmoszférába jutna, és tiszta, szén-dioxidtól mentes elektromos energiát termel belőle, így a technológia öko-lábnyoma elenyésző.
 
Mostanában megnőtt az érdeklődés az ORC energiagenerátorokkal működő rendszerek iránt, főleg a jelenlegi befektetéseiből és infrastruktúrájából maximális hatékonyságot elváró vállalatok részéről.
 
A mellékhő hasznosítás piaca szinte végtelen. Az ORC technológia a légkörbe engedett, és így elpazarolt hőt használja fel áramtermelésre, amit közvetlenül a gyártási folyamatba lehet visszaforgatni. A papír-, fűrész-, cementgyárak, finomító üzemek és erőművek működése különösen nagy hőtermeléssel jár, és magas áramszükségletük miatt is alkalmasak, így esetükben mi sem egyszerűbb, mint a melléktermékként keletkezett hőt árammá alakítani az ORC segítségével.
 
Az ORC egy zárt-hurok rendszerben környezetbarát hűtőközegen keresztül a mellékhőt hasznosítható elektromossággá alakítja. Relatív egyszerűsége, szénsemlegessége és elhanyagolható fizikai lábnyoma az ORC-t az egyik leggazdaságosabb energiahordozóvá teszi. Magas kihasználtsága (95%) messze túlszárnyalja a többi megújuló forrás 25-35%-os hatásfokát.
 
A növekvő energiaáraknak és az erősödő környezeti aggodalmaknak köszönhetően a technológia fejlesztése új lendületet kapott. A közelmúlt fejlesztéseinek köszönhetően a rendszer egyre testreszabhatóbb és könnyebben telepíthető.
 
A mellékhő hasznosítás igazi ’win-win’ megoldás a tiszta energiára. A létező, de kallódó energiaforrások kiaknázásával a vállalatok visszaszoríthatják az energiapazarlást, szénlábnyomukat, és megszüntethetik a fosszilis energiahordozóktó való függést. A mellékhő hasznosítás ettől válik igazán időszerűvé
.
Forrás: enn.com  
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Június / 2018 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS