Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Elterjedhetnek-e az elektromos autók?

2011.07.06
www.enn.comA leggyakoribb panasz az elektromos járművekkel szemben a kis hatótávolságuk, ezért elsőként az akkumulátorokat kell fejleszteni, olcsóbb, tartósabb, biztonságosabb típusokra, amelyek több, és magasabb szintű energiát képesek tárolni.
 
A kutatók reményei szerint az elektromos járműveket idővel olyan praktikus eszközökké lehet fejleszteni, mint például a laptopokat. „A minőségi fejlesztések, az autóipar mérnöki újításai és a kormányzati támogatás mindezt valóra válthatja”, mondja a Berkeley Lab tudósa, Marca Doeff. „Ezen kívül a lakosság is lelkesen fogadná, úgyhogy a lehetőség adott.”
 
Az akkumulátor technológia rendkívül összetett, számos kompromisszummal. Például minél több energiát képes tárolni, annál jobban csökken az akksi élettartama, viszont a biztonságos működéshez alacsonyabb energia-sűrűségre van szükség. És ez csak egyike a litium-ion akkumulátorok fejlesztési kihívásainak.
 
Az elektromos autók elterjedésének másik visszatartó ereje az áruk, ami jelenleg körülbelül 1000 dollár kilowattóránként. Az árcsökkentéshez a gyártóknak új nyersanyagra lenne szükségük. A litium-ion akkumulátorok katódjaihoz használt kobalt-oxid nemcsak drága, de nagy részét politikailag instabil országokban bányásszák. Helyettesítésként szóba kerülhet a titán, az aluminium vagy a litium-vas-foszfát.
 
Az akkumulátor értékének 60%-át a nyersanyag, 40%-át a gyártási folyamat adja, amely akár hatvan lépésből is állhat. Csak akkor van esély valódi árcsökkenésre, ha sikerül olcsóbb nyersanyagokat szerezni és a feldolgozás is egyszerűsödik. Talán akkor az elektromos autók is elérik a tömegpiacokat.
 
Forrás: enn.com.  
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2018 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS