Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Miért jó a LED égő?

2011.07.05

 

Az átlagos otthonokban még nem hódítanak, ugyanis elég drágák. Középületekben, irodaházakban, bevásárlóközpontokban és parkolóházakban azonban már előszeretettel cserélik a hagyományos izzókat energiahatékony LED-ekre, például az Egyesült Államokban az új Wal-Mart központok parkolóit világítják velük, San Francisco-ban pedig 18.500 utcai lámpa izzóját cserélték LED-ekre.
 
A LED rendszer felszerelése körülbelül kétszer-háromszor annyiba kerül a hagyományos izzóknál, ilyen kiadásra az emberek nehezen szánják rá magukat. Ellenben egy LED-nek 50-60%-kal kevesebb energiára van szüksége ugyanakkora fénykibocsátáshoz. A befektetés nagyjából öt év alatt térül meg, nem számítva az alacsonyabb fenntartási költségekből származó megtakarítást, egy LED ugyanis átlagosan 10 évig bírja.
 
A „mellékhatásokról” nem is beszélve: kevesebb üvegházhatású gáz, energiatakarékosság. A növekvő érdeklődés hatására az árak is esni fognak, körülbelül 10%-kal évente, mondják a szakértők. A LED-lámpa ráadásul nem tekinthető olyan fogyóeszköznek, mint egy 40 watt-os sima villanykörte.
 
A LED nem izzó, hanem fénykibocsátó dióda, amely egyenfeszültség hatására világít. LED-ek világítanak többek közt a kikapcsolt, de nem áramtalanított elektromos készülékeinken. Nem termelnek fölöslegesen hőt, mint az átlag villanykörték, ezért magasabb a hatásfokuk. Jól tűrik a kapcsolgatást és a mozgatást is.
 
Mivel irányított fény, ezért gondosabban kell meghatározni az elhelyezését, és fényerejét sem lehet szabályozni. Hosszú élettartama alatt pedig fokozatosan veszít fényerejéből, de hogy mennyit, azt a gyártók még nem tudják pontosan meghatározni.
 
Forrás: greenbiz. com

További információ: http://koos.hu/2011/05/19/led-2-mit-tudnak-a-led-izzok-es-mit-nem/

Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2018 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS