Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Előnye is van a globális felmelegedésnek

2011.07.05

 

A globális felmelegedés ellen az egyik legjobb védekezés a faültetés és az erdők védelme. A növények a fotoszintézis során szén-dioxidot használnak, ezzel kivonják az atmoszférából a legbőségesebb üvegházhatású gázt és a fás szövetekben raktározzák.
 
Ennek ellenére a felmelegedés úgy látszik, megváltoztatja az erdei nitrogén körforgását, ezzel pedig hatással van a fák szénraktározó képességére, összegezte csapatának hét évnyi kutatását Jerry Melillo, a Tengerészeti Biológiai Laboratórium (MBL) munkatársa.
 
A közép-massachusettsi Harvard-erdő egy részét mesterségesen melegebben tartották, körülbelül azon az értéken, amennyi az évszázad végére a károsanyag-kibocsátás drasztikus visszafogása nélkül várható.
 
A tanulmány, több hasonló vizsgálatnak megfelelően, bizonyította, hogy a melegebb klíma gyorsabb bomlást eredményez a talaj szerves anyagaiban, aminek kövtkeztében több szén-dioxid kerül a légkörbe.
 
Azonban arra is fény derült, hogy a hőmérsékletemelkedés serkenti a szén felvételét a fás szövetekben, ez pedig részben ellensúlyozza a talaj szénvesztését. A tudósok szerint azért, mert a melegebb talajból a fák több nitrogént tudnak kinyerni.
 
„Az Egyesült Államok erdeiben a nitrogénhiány akadályozza a fák növekedését”, mondja Melillo. „A melegedés a talaj szerves részeibe zárt nitrogén vegyületeket szervetlen formában, például ammóniaként bocsátja ki, ami a kerti műtrágyák gyakori összetevője. A szervetlen nitrogén hatására a fák gyorsabban nőnek, és több szenet raktároznak.”
 
Melillo szerint az a biológiai folyamat, amely összekapcsolja a talajmelegedést, a szerves anyagok bomlásának gyorsulását és a megnövekedett nitrogénkibocsátást, feltehetően az északi félteke mérsékelt égövi erdeiben működik. A trópusi erdőségek növekedését a nitrogénen kívül több tényező is befolyásolja, ezért a tanulmányt szélesebb körben nem lehet érvényesnek tekinteni.
 
Nem dőlhetünk azonban hátra, megnyugodva, hogy a természet erre is talált megoldást. A klímaváltozás következtében az erdei ökoszisztémák egyensúlya egyéb változóktól is függ, például a vízmennyiségtől és –minőségtől, a növényi fotoszintézis és párologtatás változásaitól és a szén-dioxid légköri koncentrációjától.
 
Forrás: clickgreen.org
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Június / 2018 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS