Quisque mattis, ligula eget lobortis elementum, libero risus dictum lectus, tempus aliquam augue augue in arcu. Duis feugiat accumsan urna in adipiscing. Pellentesque varius nisl nec nulla placerat id semper ligula feugiat. Nunc posuere, orci non scelerisque molestie, lorem lorem ultricies dolor, quis lacinia diam leo vitae enim.

Hammarby - a jövő városmodellje?

2011.07.05

 

Lepukkant iparnegyedből a környezetbarát városfejlesztés szinonimájává vált, és amikor 2018-ban elkészül, közel húszezer embernek ad otthont. Az eredeti cél a környezetterhelés megfelezése volt, mára a Hammarby-modell követendő példa minden fejlett és fejlődő ország számára.
 
Egyrészt el akarták érni, hogy a lakosok maguk állítsák elő az elfogyasztott energia legalább felét (fűtéshez, hűtéshez, áramellátáshoz) a szennyvíz és a háztartási hulladék újrahasznosításával.  A városrészben most minden villamosenergia környezetbarát forrásból származik, és a térségben tesztelik a legújabb napelemeket, - kollektorokat és üzemanyagcellákat.
 
A vízhasználatot illetően a svéd átlag (180 liter/nap) megfelezése volt a cél, ezt különféle szűrőkkel oldották meg, amely levegővel keverve csökkenti a felhasznált vízmennyiséget. A hulladékkezelést illetően a szelektálás evidens, a szétválogatott hulladékot vagy újrahasználják, vagy az energiatermelésbe forgatják. A szennyvizet a helyi tisztítóban a legújabb technológiákkal kezelik.
 
Az öko-élet nem kerül többe, mint az átlagos belvárosi mindennapok. Az emúlt néhány évben egyre többen költöztek ki a városrészbe, a jobb levegő, kevesebb autó és a zöldebb környezet miatt a kisgyerekes családok különösen kedvelik.
 
Az innovatív terület gyorsan világhírnévre tett szert, a modellt már több országban sikeresen átvették, Oroszországtól kezdve Nagy-Britannián át, egészen Kínáig. Svédországban a fejlesztés befejezéséig még közel tíz év van hátra, de a terület már most 30-40%-kal környezetkímélőbb egy átlagos lakóparknál.
Piactér
  • Cégek
  • Termékek
  • Szolgáltatások
Elérhetőség
Kedvenc linkek
Archívum
  • << Július / 2018 >>
eOldal.hu, 2007-2018 © Minden jog fenntartva. | RSS